Club kleuren

Advies voor bestuur KNCB 2020

Beste Betty (voorzitter KNCB),

Het heeft even geduurd vanwege de coronacrisis, maar hierbij dan toch het advies van de CTC de Flamingo’s aan de KNCB voor het jaar 2020.

Je zult niet verbaasd zijn dat het wederom (nu 3 jaar op rij) over jeugdontwikkeling gaat, want dat zou volgens ons - naast het Nederlands Elftal - een van de speerpunten moeten zijn van de KNCB. Super dat een aantal zaken uit onze eerdere adviezen nu zijn opgepakt door de KNCB jeugdcommissies, wij als Flamingo’s zijn daar erg blij mee!

Maar zoals je ziet is het huidige bestand erg klein, met maar 866 jeugdspelers in Nederland onderverdeeld als volgt: (volgens onze gegevens en een aantal regio’s op basis van de KNCB)

Den Haag   

358

Amsterdam

248

Rijnmond   

161

Utrecht

65

Oosten          

20

Zuiden

14

Totaal

866

 Misschien is het daarom een goed idee om 1 Big Data sheet te gaan bijhouden van hoeveel jongens en meisjes er nu werkelijk aan het cricketen zijn in Nederland, zodat we ook de groei kunnen gaan meten. Zoals je ziet in bijvoorbeeld de Haagse regio is het potentieel erg groot, want naast de grote voetbalclubs in Den Haag die ook een cricketafdeling hebben, bestaan er ook nog grote hockeyclubs in en rondom vele cricketclubs.

VRA is bijvoorbeeld omsingeld door Amsterdam Hockey, Hurley en Pinoké, met een vijver van 2500 jeugdleden hockey . VOC, naast zijn eigen voetbaljeugdafdeling met 800 jeugdleden, heeft ook nog Rotterdam Hockey met 1200 jeugdleden.

Wij denken dat als je gaat vissen in een vijver die om de hoek ligt, je veel meer profijt hebt dan wanneer je het verderop zoekt en de resources zijn natuurlijk limited. Met een 5-jaren plan, en met samenwerkingen met voetbal- en hockeyclubs en -kampen, denken wij dat het KNCB jeugdledenbestand moet kunnen groeien naar 3000-5000 in 2025.

De spelvorm moet naar onze mening T10 zijn, en als er maar een periode van 2-3 maanden tussen een voetbal- en of hockeyseizoen zit, moeten we daar ook op inspelen totdat de jeugd zelf gaat kiezen voor cricket als hoofdsport!

Ook de Flamingo Cricket Academy zal zijn steentje bijdragen en heeft zijn donateurs al medegedeeld dat wij niet meer de High Performance programma’s o.l.v. Gary Kirsten zullen steunen, maar ons zullen richten op jeugdontwikkeling door o.a. een Flamingo jeugdkamp te organiseren met als onderdelen een cricket clinic en het FJT toernooi.

De Flamingo’s stellen verder voor dat er in elke regio een cricketschool komt met indoorfaciliteiten, en daaraan mensen te linken zoals Tim de Leede, Richard Wolfe en Chris Smith, die in samenwerking hun kennis en kunde kunnen delen met de KNCB en het een en ander kunnen runnen voor de clubs en de KNCB.

Daarnaast denken wij dat een gecoördineerd mediaplan goed kan zijn voor de sportbekendheid, met o.a. op de BBC testcricket, op Ziggo Sport de highlights van de IPL en dan nog de wedstrijden van het Nederlands Elftal op Ziggo of NOS.

Ook hier geldt weer: als we dit 5 jaar lang doen in overleg dan krijgen we misschien wel net zoveel jeugdleden als de Rugby bond nu heeft!

De benchmark voor een bond zoals de KNCB is in onze ogen de Nederlandse Rugby Bond (NRB) met 16.000 leden, waarvan 7500 jeugdleden (= 45 %) en de KNCB komt nauwelijks aan 20% ?

Nogmaals, wij denken dat naast de verschillende plannen die ook opgepakt zijn door de KNCB, er ook serieus budget tegenaan zal moeten, van minimaal 10% van de totale begroting van de KNCB (rond de 200.000 euro per jaar).

De Flamingo’s hebben specialisten binnen de club zoals Joost Leemhuis voor het rugby in NL, Steven de Bruin en Bart Jan van Collenburg voor hockey in NL, en diverse leden die zeer goed ingevoerd zijn in de voetbalwereld bij clubs zoals: ACC, AFC, Excelsior, HBS, Hercules, Hermes DVS, HFC, HVV, Quick, Sparta, VOC en UD.

Deze 12 oude voetbalclubs hebben een sterke band met cricket en hebben bij elkaar ongeveer 7 à 8000 jeugdvoetballeden.

Als we deze clubs benaderen met een gestructureerd 5-jarenplan dan zou dat 20% moeten kunnen toevoegen aan het huidige jeugdcricketbestand (+ 1400-1600 nieuwe jeugdleden).

We hopen de KNCB met deze informatie van dienst te zijn geweest, en we zien je reactie met veel belangstelling tegemoet.

 

Namens het bestuur van CTC de Flamingo’s,

Met sportieve groet,

Wulf 
Voorzitter CTC de Flamingo's

Bijlagen:

CTC Flamingo's Analyse cijfers jeugd 2019
Rijnmond Cricket Development
Den Haag cricket development
Oosten Cricket Development
Amsterdam Cricket Academy - the story
NRB rugby jeugdanalyse 2018

FaceBook logo
LinkedIn logo
Instagram logo