Club kleuren

Flamingo’s tour naar Essex

We organiseerde in 2018 weer een uitgebreide tour naar het Verenigd Koninkrijk. De ploeg speelde met een jonge en zeer enthousiaste en door Bas de Leede aangevoerde selectie, die volgepropt zat met jonge Nederlandse talenten, maar ook enkele zeer spelers als oud-international Geert-Maarten Mol,international Stephan Myburgh en Steven de Bruin. Er werd onder meer gespeeld op het beroemde Paul Getty-veld, en uiteraard stond er ook een ontmoeting met oude bekende Free Foresters op het programma.

Dag 1: Flamingo’s vs Essex Development XI (verslag: Musa Nadeem Ahmad)

Hier waren we dan voor onze eerste wedstrijd van de tour tegen het Essex Development Program team. Na  verloren toss moesten wij eerst gaan batten op een prachtig veld. En het begon heel slecht met onder andere international Steph Myburgh die op de eerste bal van de wedstrijd uit ging. Daarna was het Tonny Staal die een mooie 52  maakte en ook een paar mooie partnerships had neergezet met Bas en Saqib en daarmee de score naar 122/5 na 24 overs bracht. Daarna waren het nummer 6 en 7 Sikander Zulfiqar en Musa Nadeem die geweldig samen stonden te batten en een enorm partnership hadden van 193 runs en de score daarmee van 122/5 naar 315/5 na 50 overs tilden. Sikander, die uiteindelijk een geweldige century maakte, eindigde op 108* in 80 ballen en zijn partner Musa kwam tot 81* in 84 ballen. Na de lunch moesten de bowlers hun werk doen. Rens van Troost en Hidde Overdijk openden de bowling en deden precies dat. Hidde met 2 wickets en Rens met 1 wicket, bowlden beiden heel zuinig. Daarna waren het de spinners die een paar wickets eraan toevoegden, met o.a. Philippe Boissevain (2) en Musa (2). Captain Bas pakte de laatste twee scalps, waarmee de zege in de eerste wedstrijd voor de Flamingo’s binnen was.

Dag 2: Flamingo’s vs Sir Paul Getty XI (verslag: Saqib Zulfiqar)

Na onze winst op het Essex Development Team waren de Flamingo’s klaar voor de volgende wedstrijd. Dit keer speelden we op het beroemde Sir Paul Getty veld tegen Wormsley. Na de aankomst was iedereen zeer verrast over de mooie omgeving van het veld. Nadat onze captain Bas de Leede de toss had gewonnen, begonnen de Flamingo’s met batten. Het openingsduo van de vogels, Tonny Staal en Steph Myburgh, begon goed aan de innings en zette een partnership neer van 53 runs. Helaas verloor Tonny zijn wicket op 18 runs, hij werd vervangen door Bas. We kregen feedback over het wicket, Tonny gaf aan dat het wicket erg lastig te bespelen was, we probeerden daarom een score van 220 te halen. De batsmen stelden zich hierop in, maar de meesten van hen kenden een goede start, maar gingen daarna snel uit. Myburgh was de enige batsman met een significante score (63).  De Flamingo’s eindigden de innings op 187 runs.
De bowlers van de vogels begonnen sterk: de eerste drie batsmen konden na 13 runs alweer onder de douche. Na een regenbreak konden de batsmen hun tactiek veranderen en na wat gemiste vangkansen op en een beetje geluk voor de batsmen, wist Wormsley net te winnen. We hadden veel geleerd van deze wedstrijd:  geduldig blijven en niet tevreden zijn met een score van 20 runs.

Dag 3: Flamingo’s vs Free Foresters (verslag: Rens van Troost)

Op woensdag stond de wedstrijd tegen de Free Foresters op het programma. De Free Foresters bestaan al 160 jaar en zijn een oude bekende van de Flamingo’s, er staat dus veel op het spel. Nadat we aankwamen op Brentham CC won Bas de Leede de toss en hij besloot eerst te gaan batten. Het was zo te zien een spinning wicket, waardoor onze spinners de tweede innings een belangrijke rol moesten gaan spelen. Het openingspaar begon solide, totdat het wicket van Tonny viel. De score stond op 1-29 in 4 overs; toen kwam Saqib Zulfiqar naar de crease. Na 5 overs strandde ook Saqib op 24 runs. Gelukkig kwam Geert Maarten Mol in, die samen met Musa aan een goed partnership bouwde van 65 runs. Dit partnership was hard nodig. De score was 2-122 in 21 overs, een goed platform om een hoog totaal neer te zetten. Helaas vielen hierna de wickets snel achter elkaar, dit wordt ook wel de ‘Dutch collaps’ genoemd. De Flamingo’s waren 198 all out na 40 overs. Alleen Steven de Bruin voegde nog een belangrijke 30 runs toe aan het totaal.
Het was nu van belang dat er goed werd gebowld. Vooral de spinners deden hun werk uitstekend, vooral Musa Nadeem (3-30/10) en Julian de Mey (3-36/10) hielden de Free Foresters in toom. Met de stand op 114/8 in 28 overs zou de wedstrijd al gespeeld moeten zijn. De nummer 9 en 10 lieten echter nog erg goed batten zien, waardoor zij tot een score van 181 kwamen en de wedstrijd nog bijna wonnen. Een goede les voor de Flamingo’s: de wedstrijd is pas gespeeld wanneer de laatste bal gebowld is.  Al met al was het een uitstekende overwinning, met als man of the match Musa Nadeem vanwege zijn bowlen en zijn 46 runs.

Dag 4: Flamingo’s vs MCC (verslag: Tonny Staal)

Na de mooie zege op de Free Foresters waren onze Vogels er weer op gebrand om de volgende tegenstander te laten zien hoe wij ons cricket beoefenen. Nu stond het grote M.C.C. op het programma op de prachtige Holcot cricket ground in Northampton. De ontvangst was al geweldig, en de Flamingo’s gingen met een buik vol Engelse thee en koekjes het veld op voor de warming-up.  Al snel volgde de toss en we werden het veld ingestuurd om te bowlen.
Vol motivatie en goede moed gingen de Flamingo’s er enthousiast tegenaan, maar deze houding werd echter snel verstoord door een matige start. Te veel extra’s en losse ballen werden meedogenloos afgestraft door de M.C.C. Veel bowling changes deerden het sterke Engelse openingspaar niet. Pas op 82 kwam de breakthrough door Sikander. Vlot daarna, op 84, pakte Musa de andere openingsbatsman. We vochten goed terug, maar ene heer Taylor van de M.C.C. had er zin in en sloeg de één na de andere het veld uit! Hij zorgde met 126* zorgde voor het eindtotaal van 299. Dat betekende een lastige opgave, maar zeker niet onmogelijk op dit snelle veld. Een grote tegenslag was dat al in de eerste twee overs Steph en Tonny naar de kant moesten. Het herstel kwam van Musa en Bas, die een 100+ partnership neerzetten. Kort hierna verloren beiden hun wicket (Musa 51, Bas 54): 146/4. Sikander ging eerste met Doc (GM Mol) en daarna met Hidde in de aanval. Ook nu kwamen de boundary’s snel, en we kwamen steeds dichterbij. Helaas vielen de wickets net te snel: Sikander strandde op 57  en de snelle 30+ scores van Hidde en Doc mochten evenmin baten: 278 a.o.

Dag 5: Flamingo’s vs Northants 2nd XI (verslag: Bas de Leede)

Extra gefocust na een nachtje Northampton begonnen wij vrijdag aan de warming-up voor de wedstrijd tegen Northants 2nd XI, met onder andere drie 1st XI spelers in de gelederen die terugkwamen van blessures, in een 40 over-wedstrijd. Na verloren toss moesten we gaan batten op een goede pitch met een razendsnel outfield. De start, op het snelle verlies van opener Daan Vierling na, verliep voortvarend. Steven de Bruin (36, 4×4, 2×6) liet zien dat hij het spelletje nog lang niet verleerd is en hij werd daarbij goed ondersteund door Musa Nadeem, totdat Musa op het totaal van 147 caught behind ging. Broers Sikander (80) en Saqib (95) scoorden beiden een fifty, waarbij laatstgenoemde de pech had run-out te gaan aan het dode wicket doordat een prachtige rechte drive van zijn broer door de bowler tegen het wicket werd getikt. Eindtotaal CTC De Flamingo’s: 299/6. Na een formidabele lunch waren wij erop gebrand om dit totaal te verdedigen. Rens van Troost zorgde voor een snel wicket door één van de openingsbatsman voor zijn rekening te nemen met een ‘jaffer’. In de zesde over pakte aan de andere kant Hidde Overdijk het wicket van de nummer 3: Northants 27-2 na 6 overs. Daarna verliep het stroef, er werden weinig kansen gecreëerd, maar de run-rate van Northants bleef wel laag. De nummer 1 batsman Newton hield lang stand, totdat hij werd ingerekend door Saqib. Hierna vielen er regelmatig wickets. Julian de Mey bowlde uitstekend met 1-34 in 8. Maar de beste bowler op de dag was Saqib met 3-26 in 8 overs. Uiteindelijk werd ook deze wedstrijd gewonnen, een mooi einde van een goed georganiseerde en verlopen tour.

FaceBook logo
LinkedIn logo
Instagram logo