Club kleuren

In Memoriam Wil Honnebier

Een rake typering van de gynaecoloog en lid van de Flamingos ( vanaf 1957), Haarlem, VRA en Bloemendaal. Excellent hockeykeeper in het Nederlands elftal en een goede batsman en wicketkeeper. Maar hij was vooral een Bourgondiër en een medicus die zijn tijd ver vooruit was. Oprichter van de eerste spermakliniek en tot afgrijzen van zijn medische collega’s, columnist van het roddelblad, Party. Hij wilde vooral bewerkstelligen dat de vrouw zich onafhankelijk kon gedragen bij de geboorte van een kind. En als die vrouw gossipbladen las, dan schreef hij daarin.

Wil was in zijn Amsterdamse studententijd steunpilaar van VRA 1. Op zondagochtend verzamelde we voor de uitwedstrijden bij het Van Heutzmonument in Amsterdam-Zuid, in de tijd dat je dat monument nog zo mocht noemen. Dan kwam Wil altijd te laat op de scooter aanscheuren, gestoken in witte jas en de handschoenen nog aan: ‘Sorry jongens, de bevalling liep uit’. Wil oogde tot hoge leeftijd als een Nederlandse versie van Hugh Grant en ging gekleed als Mick Jagger. Vader van zes kinderen, getrouwd met, een paar jaar geleden overleden, Joëtta, verbonden aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. De innige band tussen die twee spatte er vanaf.

Ik weet niet hoeveel runs en vangen Wil Honnebier op zijn naam heeft staan. Dat vond hij zelf heel erg onbelangrijk. Veel liever bewoog het echtpaar zich in de kringen van Amsterdamse kunstenaars. Joëtta behoedde de couturiers Frank Govers en Max Heymans voor de financiële afgrond. Nog steeds is hun nalatenschap, dankzij het echtpaar Honnebier in het Rijksmuseum te bewonderen.

Nog niet zo heel lang geleden kwamen de Honnebiers met hun 2 mooie rhodesian ridgebacks een paar uur kijken bij de thuiswedstrijden van VRA 1. Dan bleven zij borrelen, hij een biertje en zij: ‘liever een jonge…’. De gesprekken gingen dan over alles, behalve over cricket.

De cricketwereld is z’n laatste Paradijsvogel kwijt.

 

John H. Wories

Bekijk de foto's
FaceBook logo
LinkedIn logo
Instagram logo