Club kleuren

Verslag Max en Rens vanuit Kaapstad

De twee jonge Flamingo's Max en Rens zijn vlak voor het nieuwe jaar voor een paar maanden naar Kaapstad gegaan om te trainen via Flamingo's Cricket Academy. Bij Gary Kirsten Cricket Academy zijn ze aan de slag gegaan. Afgelopen week zijn ze weer teruggekomen in Nederland. Hieronder een verslag van de heren in woord en beeld! 

 

Onze reis begon op het vliegveld waar wij zouden afreizen naar het prachtige Kaapstad. Hier zouden wij 10 weken keihard trainen met het doel als betere cricketers terug te komen. De trainingen vonden plaats op Cleremont Cricket Club.

De eerste weken stonden in het teken van “Red ball Cricket’’; dit hield in dat de focus op meerdaags cricket lag. We trainden hier vooral op onze techniek tijdens het batten alsmede onze ‘shot selection’ en het maken van verschillende ‘game plans’. Dit zorgt er namelijk voor dat je lang kunt batten en uiteindelijk grote scores kunt maken. Zo heeft Rens zijn trigger aangepast waardoor hij nu meer tijd heeft om de bal te kunnen spelen, dit zorgde ervoor dat hij niet alleen meer tijd heeft maar ook zijn selectie aan schoten heeft kunnen uitbreiden. We hebben tijdens deze sessie veel geleerd van Gary Kirsten die hier natuurlijk een ster in was. Daarnaast hebben wij verschillende masterclasses gehad van Ryan Cook en Stephen Cook (die ook test cricket voor Zuid-Afrika heeft gespeeld). Bowlend draaide het vooral om consistency, zo hebben wij veel aan onze actie gewerkt om de bal telkens op de juiste spot te kunnen landen. Zo heeft Max veel aan zijn run-up gewerkt en de timing van zijn sprong om hard door de crease te kunnen rennen. Dit heeft veel impact gehad op de consistency waarmee hij nu bowlt.

Na de eerste 6 weken zijn wij overgestapt op ‘white ball cricket’. Hier draaide het vooral om de executie van onze plannen. Het batten draaide vooral om het opbouwen van een innings of het chasen van een score. Tijdens deze periode hebben wij veel geleerd van Chris Nash die bijna het volle programma heeft meegedraaid. Daarnaast hebben we een masterclass gehad van JP Duminy en Jimmy Cook. Bowlend hebben wij veel geoefend op het raken van de juiste lengtes en het variëren in snelheid. Ryan van Niekerk heeft ons hier erg bij gehlopen, zo heeft Max de ‘back of the hand Slower ball’ aangeleerd en heeft Rens zijn yorkers kunnen masteren.

Beiden vinden we dat de kwaliteit van de trainingen ons verreweg het meeste heeft geholpen. We zullen dezelfde intensiteit meenemen naar Nederland, de verschillende oefeningen, scenario’s, skill work en game plans hebben we in ons boekje opgeschreven. Dit boekje zit heilig in onze crickettas zodat we alles wat we geleerd hebben tijdens de GKC academy nogmaals kunnen terugkijken.

Naast het cricket hebben we natuurlijk nog andere onvergetelijke ervaringen. Zo hebben we met de groep verschillende Hiking Trials begaan waar het uitzicht over Kaapstad ongekend mooi was, zijn we gaan surfen op Muizenberg Strand, hebben we vele andere stranden bezocht en hebben we drie wedstrijden gespeeld. Ook de avonden stappen met het team konden daarbij natuurlijk niet missen.

Na de zware dagen op het veld kwamen we terug in een prachtig huisje in the southern suburbs van Kaapstad. Met een braai aan het zwembad vermaakten wij ons hier prima.
Een ander onderdeel van het programma was de taak training te geven aan kinderen op een school in een townhship. Ondanks de geringe materialen en faciliteiten die de kinderen daar hebben spelen zij het spelletje met heel veel liefde, dit toont ook in het talent dat zij hebben. Dit liet ons wel even realiseren hoe goed wij het hier hebben in Nederland en dat we daarvoor dankbaar moeten zijn.

Ook de vriendschappen die wij hebben overgehouden aan de 10 weken zijn onvergetelijk. Max en ik hebben een super goede band gekregen met elkaar en de andere jongens van de Academy. Dit zijn verreweg de beste 10 weken uit ons leven en twijfelen zelfs om volgend jaar samen weer op pad te gaan. De kans om elke dag cricket te spelen in een prachtige stad en goede banden op te bouwen met teamgenoten, coaches en prof spelers is een grote eer. Wij zijn hier dan ook ontzettend dankbaar voor.

We willen Wulf, Astrid en De Flamingo’s ontzettend bedanken voor het mogelijk maken van deze onvergetelijke ervaring.

Max en Rens

Bekijk de foto's
FaceBook logo
LinkedIn logo
Instagram logo